Signatur Stølsheimen (19-30 år)

Fellestur

Fra dato
30. juli kl. 08:00
Til dato
7. august
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Ungdom
Turtyper
Fellestur, Fottur, Dntungbergen, Signatur, Signaturstølsheimen
Arrangører
DNT ung Bergen, Bergen og Hordaland Turlag
Turkode
547
Dette arrangementet er over!

Opplev dette vakre, yndige, storslåtte og barske området som veksler mellom kulturlandskap og høyfjellsterreng. Stier svinger seg ned gjennom bjørkelier og opp bratte fjellformasjoner med rike naturkvaliteter. Velkommen til Stølsheimen, dens fortid og nåtid, fra stølsliv til turisthytter.

Turen fra Mo til Voss er en 9 dagers tur med overnatting på Bergen og Hordaland Turlag og Voss Utferdslag sine hytter. Deler av turen gåes i praktfullt landskapsvernområde.

Oppmøte: Bergen jernbanestasjon kl 06.30. Tog til Dale kl 06:47. Så Buss 915 til Mo. 

Dag 1: Mo–Skavlabu (7 km, 6 timer)

Starter ved Mo. Vi følger herfra god T-merket sti bratt opp i skogen, forbi Nedstadvatnet, videre opp mot Storfjellet. Dette er en litt bratt etappe, så selv om det er få km kan det ta litt tid. Etterhvert flater landskapet seg ut, og rødmalte Skavlabu lokker på et platå omgitt av svaberg og flere småvann. Hytta ligger høyt over Modalsfjellene, 960 moh., som speiler været og himmelen over. Fra platået er det flott rundskue over de mektige Modalsfjellene og like øst til Lønahorgi.

Dag 2: Skavlabu–Vardadalsbu (12 km, 6 timer)

Neste dag går turen videre nordover i et slakere og mer lettgått terreng. Etter Skavlavatnet går vi videre mot anleggsveien mellom Svartavatnet og Skjerjavatnet, to store innsjøer som er regulert for kraftproduksjon. Landskapet er preget av knauser og små og store vann. Steinuren er lettgått, ca to kilometer før hytta når en rutens høyeste punkt på 1030 moh. Vardadalsbu ligger på 890 moh., ved foten av Eldhusfjell som er et av Stølsheimens beste utsiktspunkt. 

Dag 3: Vardadalsbu–Norddalshytten (9 km, 5 timer)

Neste dag går vi videre gjennom flere små og store dalsøkk i en snau mil. Flere steder ser vi ned mot de bratte dalssidene over Norddalen. Her i høyden kan snøen ligge lenge utover året. Ved Norddalshytten har vi fint utsyn over de ville omgivelsene i Stølsheimen.

Dag 4: Norddalshytten til Solrenningen (12 km, 7 timer)

Fra Norddalshytten følger vi T-merkes sti sørover før man går nordover opp ryggen til høyde 1200 moh. Stien og vardingen fortsetter i variert og flott terreng til stidelet mot Åsabotnen. Vi fortsetter gjennom dalen mot Storefonnosen. Fra Storefonnosen går vi videre mot Norddalen og langs dalføret på gammel, vardet buføringsvei, videre opp mot Blåfjellet med stor varde på den gamle stølsveien til Ortnevik, nedover fra Vassdalen og frem til Solrenningen.

Dag 5: Solrenningen til Åsedalen (12km, 6 timer)

Ruten fortsetter over fjellet, opp i over 1100 meter og er luftig med god utsikt. Hvis vi orker og har tid kan de som ønsker en ekstra utfordring legge inn en topptur til Urdanipa (1334 moh). 

Dag 6: Åsedalen til Selhamar (14km, 7 timer)

Fra Åsedalen kan man velge 3 merkede stier mot hytta Selhamar. 1) via Rappen, 2) via Dyredalen og 3) via Geitdalen. Via den lune Geitdalen fortsetter man på lett sti med lite stigning, som også er mindre utsatt for vær og gjenliggende snø. Vi ser an gruppen og været etter hvilke rute vi velger.

Dag 7: Selhamar til Torvedalshytta (14 km, 7 timer)

Fra Selhamar følger en rute over Hundeggi og Kvanndalsleitet og ned skråningen av Blyfjell mot Langavatnet. Elva mellom Langavatnet og Grøndalsvatnet krysses på sommerbro. Videre opp Raunebrekkene og i vestskråningen av Søtebakkeggi. Ned til stølshus og til Torvedalshytta.

Dag 8: Torvedalshytta til Volahytta (12km, 6 timer)

Dagen starter rett sør til stikrysset som går videre til Gullbrå. Herfra følger man ruten mot Vola via Kvitanosstølen og Kvitanosdalen. Over Sødalseggi til Høgevarde, videre mot Borgadalen og langs Borgavatnet frem til hytta. 

Dag 9: Volahytta til Voss (17 km, 6 timer)

Siste del av ruten tar oss ned til Voss Folkemuseum (Mølster). Her følger en ruten østover langs Nedsta Piksvatnet frem til Mevatn. Videre sørover mot Vådalseggi, Hestahyljane og videre i lia nedenfor Slettafjellet. Fra Hangurstoppen tar vi gondol ned til togstasjonen. Herfra kan folk ta tog/buss dit de vil. 

Mat: Alle hyttene er selvbetjente som betyr at vi slipper å bære med oss middager til alle dagene. Vi lager felles middag hver dag på hyttene med det vi finner av provianter. Det er og havregryn til frokost. Dere må selv ordne med lunsj og snacks for alle dagene. Husk å ta med nok!!

Utstyr: For å være med på denne turen må dere ha ordentlige fjellsko, sekk (ca 60 L), vind/vanntett jakke og bukse, ull, sovepose/lakenpose. Vi tar med vindsekk og førstehjelpsutstyr for å takle skiftende forhold i høyfjellet. Følg ellers pakkelisten til DNT for sommerturer. 

Dette er en lang tur, så du må ha gått tur i fjellet før med sekk!

Turledere: Mari og Hanna. Hanna har med seg hunden sin på tur. Hunden sover ute. 

Generelle vilkår:Les generelle vilkår her

Pris: 2000 kr for medlemmer, 2300 for ikke-medlemmer. Inkluder i prisen er overnatting på hytter, frokost og middager på hyttene. Reise og gondol dekkes selv. 

Meld deg inn og støtt Turlaget med ditt medlemsskap her

Spørsmål? Ta kontakt på epost: bht@dnt.no eller tlf. 55 33 58 10

Kontaktinformasjon:

Turledere:

  • Mari Ingeborg Hope Nesse
  • Hanna Eskeland